PROJEKTI - Upplandsgatan

Upplandsgatan

Mitt i det hemtrevliga Vasastan blev vÄr uppgift att blÄsa nytt liv i en lÀgenhet som en ung familj nyligen köpt. Utmaningen var att modernisera lÀgenheten pÄ 125 kvadratmeter och samtidigt bevara dess arkitektur frÄn sent 1800-tal. För att fÄ fram det tidsenliga hem familjen önskade, började skisserna gÄ mot en mer öppen planlösning.
Beslutet att flytta köket och slÄ upp en vÀgg dÀr det tidigare varit ett sovrum gjorde att hemmet kunde bjuda in till en mer social miljö. Tack vare flyttningen av köket som placerades mer centralt i lÀgenheten, förvandlades platsen till en mer naturlig mötesplats. Den nya planlösningen blev grundlÀggande för att fÄ fram rÀtt kÀnsla men Àven val av material och andra detaljer spelade en viktig roll för att fÄ en sammanhÀngande atmosfÀr.
LÀgenhetens generösa takhöjd bidrog till ett luftigt intryck och det naturliga ljuset utifrÄn gjorde att en klassisk skandinavisk palett i grÄa toner kombinerat med inslag av trÀ föll sig passande.
Elementen av mÀssing och de gammelrosa nyanserna adderade en trendig sofistikerad kÀnsla. Genom att ÄterstÀlla detaljer som lister, spegelpaneler och stuckaturer i taket kunde slutresultatet signalera ett enhetligt samspel mellan gammalt och nytt.

  • Slutfört- Juni 2019
  • Plats- Upplandsgatan
  • Fotograf- Joachim Belaieff

Eftersom familjen Àlskade matlagning var det viktigt att köket skulle bestÄ av bÄde estetiskt tilltalande och praktiska material. BÀnkskivan i calacatta frÄn Neolith Àr inte bara behaglig att titta pÄ utan Àven tÄlig mot flÀckar, repor och vÀrme. Den Äterfinns Àven som stÀnkskydd samt döljer flÀkten.

Den skrÀddarsydda hallmöbeln i entrén med detaljer av sten, bÀnken av lÀder och bakgrund av spegelglas ger inte bara ett slÄende intryck utan erbjuder Àven praktisk förvaring.

En utmaning med den nya planlösningen var att hitta en plats för matbordet. Lösningen blev en köksö som Àven fungerar som ett matbord att hela familjen att sitta runt.